« Artikel in Tableau nr. 6 (2006)»

Gepubliceerd op 18-09-2018

JOS VAN BEEK
Schilderijen
Bij: Galerie Tom Molenaars, Ginnekenweg 76 Breda
20 december t/m 28 januari

De thematiek in de schilderijen van Jos van Beek ligt bijna altijd dicht bij huis. Hij reageert op de wereld om hem heen, meestal met verwondering, soms met directe vragen,maar altijd met de bedoeling om er positief mee om te gaan." Somberheid leidt tot niets, aan alles valt wel een positieve kant te ontdekken", zegt Van Beek. Zijn werk valt op door vrolijkheid en helderheid, ook wanneer het zwaardere onderwerpen betreft als 'Barre tocht' of 'Vragende blikken'.Steeds laat hij zien dat schilderen voor hem een feest is, waarbij hij de grens lijkt op te zoeken van wat in helderheid van kleur haalbaar is.
"Schilderen, en trouwens het maken van kunst in het algemeen, is het scheppen van een nieuwe, niet bestaande wereld. Maar daarbij moet direct worden aangetekend dat die nieuwe wereld alles te maken heeft met wat al is: de mens leeft doorgaans niet in een isolement, maar bij voorkeur in een wereld waarop hij reageert, waarvan hij zich de dingen toeeigent of verwerpt", zegt de kunstenaar over zijn werk.
En over de inspiratiebron en de uitdaging in zijn ruim dertigjarige periode van kunstenaarschap: "Alles kan veranderen. Kunst leert ons dat alles altijd anders kan".
De expositie bij Tom Molenaars maakt onderdeel uit van de jubileumtournee van de schilder, die als motto meekreeg : "60 jaar- 30 jaar schilder."
Bij de tournee verscheen de monografie Jos van Beek, generositeit in verf.

schilderijen-1537261907.jpg