« Schilder Van Beek uit Sint Anthonis exposeert in grote Russische steden»

Gepubliceerd op 18-09-2018

Sint Anthonis - Schilder Jos van Beek uit Sint Anthonis exposeert deze maand in Sint-Petersburg in Rusland. Tien van zijn werken worden op twee plaatsen in de stad tentoongesteld tijdens de negende editie van een internationale biënnale voor moderne kunst. Deze tweejaarlijkse expositie duurt van 14 augustus tot en met 23 augustus en is te zien in museum Manege.
Thema van de tentoonstelling is 'Dialogen'. Er is werk te zien van honderden kunstenaars uit meer dan dertig landen. Nederland wordt, behalve door Van Beek, vertegenwoordigd door de Eindhovense schilders Jan Peter van Opheusden en jean-Paul Marsman. In september gaan de schilderijen van Van Beek naar Moskou. Daar zullen ze van 24 september tot en met 25 oktoberte zien zijn tijdens de derde biennale voor moderne kunst.
Al in 2007, na een tentoonstelling in Vitebsk in Wit-Rusland, was sprake van een mogelijke expostitie in de grote Russische steden. De interesse uit Rusland heeft de Sint Anthonisse schilder te danken aan gelijkenis met het werk van Marc Chagall, een Franse kunstschider van Wit-Russische afkomst. Werk van Chagall hing in het Eindhovense Van Abbemuseum. Wit-Russische liefhebbers wilden vervolgens in contact komen met verwante kunstenaars in Nederland. Zo kwamen ze onder andere bij Van Beek terecht.
Van Beek schildert inmiddels 35 jaar, gemiddeld zo'n tachtig werken per jaar. Hij maakt expressionistische, kleurrijke schilderijen. Zijn werk wordt via verschillende galerieën in Nederland aangeboden. Hij verwacht dat de tentoonstellingen in Rusland zullen bijdragen aan waardestijging van zijn werk. "Het is de kroon op mijn werk", zegt de schilder. "En ik wil graag de grens over."

Bron: De Gelderlander, 6 augustus 2009

rusland-1537261801.jpg